Orgelgeschiedenis

Reeds in de zestiende eeuw blijkt Deinum over een orgel te beschikken, aangezien in het jaar 1543 in de annalen melding wordt gemaakt van een orgeltrapper. De bouwer is niet bekend. In 1628 wordt het orgel gestemd, in 1634 gerepareerd en in 1649 volgt weer een stembeurt. In 1682 wordt het orgel “vergroot” met vier registers door Harmen Jansz uit Berlikum Het volgende belangrijke jaar in de orgelgeschiedenis is 1724. Er wordt een orgel aangeschaft uit de voorraad van Jan Harmensz, zoon van voornoemde Harmen Jansz.

Dit orgel wordt geplaatst door Jan Franssen Formstra uit Zweins, die tot 1733 ook het onderhoud heeft. Daarna worden achtereenvolgens onderhoud en reparaties uitgevoerd door Johann Michael Schwarzburg, Johannes Jans (uit Zweins), Albertus van Gruisen, J.A. Hillebrand en L.J. van Dam. Van 1843 tot 1854 krijgt Willem Hardorff uit Leeuwarden het onderhoud, tot 1863 weer gevolgd door Van Dam.

Het huidige orgel

In 1865 bouwt Willem Hardorff een geheel nieuw orgel. Hij heeft ook het onderhoud gehad, samen met zijn schoonzoon Kruse. Vanaf 1903 verzorgt daarna de Leeuwarder Fa. Bakker & Timmenga het onderhoud en wel tot 1958. In 1962 wordt door de heer W. Eppinga te Britswerd onderhoudswerk uitgevoerd, waarbij de Viola 8 voet plaats maakt voor een Quint 3 voet.

In 1976 wordt voor het laatst groot onderhoud gepleegd door Bakker & Timmenga, waarbij de Viola 8 voet weer wordt herplaatst. In de periode tot heden zien we de orgelmakerijen Steendam (Roodeschool), Kaat & Tijhuis (Kampen) en tenslotte Reil (Heerde) voor het stemmen en klein onderhoud in de boeken staan. Het orgel van Deinum is een monument.

De dispositie

Hoofdwerk
Prestant 8 voet
Bourdon 16 voet
Holpijp 8 voet
Octaaf 4 voet
Roerfluit 4 voet
Octaaf 2 voet
Cornet discant 3 sterk
Basson bas 8 voet
Trompet discant 8 voet

Bovenwerk
Salicet 4 voet
Viola 8 voet
Fluit dolce 8 voet
Prestant discant 8 voet
Fluit d’amour 4 voet
Speelfluit 2 voet
Muet (open plaats voor tongwerk)

Pedaal
Aangehangen

Speelhulpen
Afsluiter manuaal
Afsluiter bovenwerk
Klavierkoppel
Pedaalkoppel
Ventiel